• Stuur ons een reactie per e-mail
  • Permanent adres van deze pagina kopiëren naar het klembord

Krantenartikel

titel:Wipwatermolen van de polder 16
beschrijving:Watermolen van polder 16 bij Leeuwarden
"HET KALVERDIJKJE N-Z
Leeuwarden is nog steeds een landelijke provinciestad. Aan alle kanten is men spoedig buiten en al kunnen wij er niet van bosch- en heidepaadjes genieten, degeen, die een open oog heeft voor de natuur, kan er na zijn dagtaak toch gemakkelijk te voet of per fiets profiteeren van de weilanden rondom in de directe omgeving. Zoodra de voorjaarsadem over de grasvelden strijkt, de pinksterbloemen, de dotterbloemen, de vennebloempjes en de velerlei andere bloemen te voorschijn komen en het vee de weilanden stoffeert, komt er weer nieuwe hoop in onze harten en worden de kolen- en andere nooden nergens beter vergeten dan in Gods vrije natuur.
En toch is er in Leeuwarden's omgeving veel veranderd bij een halve eeuw geleden. Behalve de slecht begrepen stadsuitbreidingen, bestaande in de bouwblokken van Werkmanslust, de Landbuurt en eenige dergelijke, waren er toen buiten de wallen nog geen andere buitenbuurten dan de oude voorstadjes het Vliet, de Schrans en Camstraburen. Behalve de bebouwing langs den Grachtwal, Achter de Hoven en aan den Noordersingel, kon men aan alle kanten van den stadswal af de weilanden zien. Ging men de Vrouwenpoort uit en was men de uitspanning de Groene Weide gepasseerd, dan had men direct de landelijke omgeving van den Marssumerstraatweg, de oude Harddraversbaan, waar de volksfeesten gehouden werden, den Stienserdijk en de Spanjaardslaan, waar aan weerszijden de weilanden lagen en waar de Leeuwarder koets-, grutters- en andere bedrijfspaarden samen met het vee der stadskoemelkers weidden. Ook in de Schrans was men bij de Huizumerlaan reed geheel in een landelijke omgeving, terwijl ook het Hoekster- en Dokkumerend direct toegang gaven tot allerlei landelijke wegjes, de weg om Cambuur, de weg bij Schoppershof, het Kalverdijkje, het Lekkumerdijkje, allen loopende tusschen de gardeniers- en weilanden.
Onze vroegere stadgenoote Sjouk Tigler Wybrandi zond mij eenige foto's van kiekjes uit de oude landelijke omgeving van Leeuwarden, waarvan wij hierbij het oude molentje van het Kalverdijkje afbeelden. Dit molentje behoorde bij de oude stadsplaats, waar de heer IJ.W.Tijsma op woonde. Het z.g.n. spinnekopmolentje is ongeveer een kwart eeuw geleden verdwenen en vervangen door een electrisch gemaaltje. In de verte ziet men de molen van den Cammingabuursterpolder, een van de weinige mooie molens om de stad die gespaard gebleven zijn. N.O.
(Foto Mej. Sj.Tigler Wybrandi)
maker:Tigler Wybrandi, Sj.
datering:?
fysieke gegevens:krantenfoto / opgeplakte afbeelding

documentidentificatie:FRIESLAND-I-M_02984.0000005.1
collectie:Vereniging De Hollandsche Molen
gewijzigd:16-01-2012

Verwijzingen
molenrecord:02984 Polder 16, Leeuwarden, Friesland

Met de blauwe knoppen links kunt u een reactie sturen aan allemolens@molens.nl, of de link naar dit document kopiëren.